Dobbelt så svært at sælge sommerhus på Samsø

Foto: Boligsiden

Selv om priserne på sommerhuse falder på Samsø, tager det i dag mere end dobbelt så lang tid at komme af med huset som for et år siden. Også markedet for enfamiliehuse er under pres.

Det tager i dag mere end dobbelt så lang tid at sælge et sommerhus på Samsø som for et år siden. For enfamiliehusene er liggetiden også steget kraftigt siden sidste forår – dog knap så markant. Det fremgår af dugfriske tal, som Boligsiden.dk offentliggør.

Hvor det for et år siden gennemsnitligt tog knap syv måneder at sælge en fritidsbolig på Samsø, går der i dag 15 måneder, fra til salg-skiltet bliver plantet i forhaven, og til huset har fået ny ejer. Det svarer til en stigning på 120%.

”For et år siden lå Samsø helt på niveau med resten af landet, når det handler om, hvor lang tid sommerhusene står til salg. Men liggetiderne i det øvrige Danmark er ’kun’ steget med 55 procent i samme periode, og dermed har Samsø nu nogle af landets længste liggetider for sommerhuse”, fastslår Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.

Udlejning sikrer økonomien

Det er der ifølge en ejendomsmægler på øen en ganske naturlig forklaring på.
”Mange af sælgerne har haft huset i så mange år, at de ikke skylder ret meget i det. Og udlejningen til turisterne betaler alle udgifter. Derfor er det ”kolde huse”, huse hvor sælger stort set ikke vil gå ned i pris”, forklarer ejendomsmægler Klaus Poulsen fra home Samsø.

Dermed er der kun forsvindende lidt omsætning på markedet for fritdshuse på øen i rigets midte. Klaus Poulsen kan da næsten heller ikke mindes, hvornår han sidst har solgt et sommerhus:
”Jo, der er gået et for nylig. Det stod til salg for en million kroner, men salgsprisen endte på 700.000. Det var et par, der skulle skilles”, siger Klaus Poulsen.

Når det gælder enfamiliehuse, er billedet nogenlunde det samme. Ifølge Boligsidens tal står øens enfamiliehuse nemlig til salg 301 dage, før de bliver taget af internettet – enten fordi de er solgt, eller fordi sælger har opgivet et salg. Det er en stigning på 87% siden maj i fjor.
I det øvrige Danmark er stigningen mere beskedne 38%.

Samme antal huse til salg

Når liggetiderne på Samsø er steget så markant, som tilfældet er, kunne man fristes til at tro, at der – som i det øvrige Danmark – er sket en markant tilvækst af emner, der er til salg; det er imidlertid langt fra tilfældet; tværtimod er antallet af udbudte sommerhuse og enfamiliehuse på Samsø det samme som i maj sidste år.

”Ultimo maj var der 22 fritidsboliger til salg på Samsø, nøjagtig det samme antal som på samme tidspunkt sidste år. I samme periode er liggetiden steget med de omtalte 120 procent. Alligevel er udbudspriserne på fritidshuse kun faldet med knap tre procent på 12 måneder”, fortæller Birgit Daetz.

Det er halvt så meget som i resten af landet. For enfamiliehusene tegner der sig derimod et noget andet billede.

Enfamiliehuse stiger i pris på Samsø

”På landsplan er udbudspriserne på enfamiliehuse dykket med 16 procent; men på Samsø er de steget med 5,6 procent. Det er sket, selv om der i dag – som for et år siden – er omkring 50 huse til salg på Samsø”, siger Birgit Daetz.

Også den udvikling har Klaus Poulsen en forklaring på:
”Man skal tage tallene med et gran salt; vi er et lille marked, så der skal ikke ret meget til at påvirke priserne. Hvis et hus er i bedre stand, så stiger kvadratmeterprisen jo også. Og jeg kan garantere for, at de huse, jeg sælger, ikke er steget i pris det seneste år. Snarere tværtimod”, lyder det fra home-mægleren.

Han understreger også, at de folk, der køber enfamiliehuse på Samsø, benytter dem som fritidsbolig. Ganske enkelt fordi det er billigere at købe et byhus end et sommerhus. Det er også en medvirkende årsag til, at det i dag tager dobbelt så lang tid at sælge et sommerhus som for et år siden.

Dette er den tredje artikel i serien om boligmarkedets udvikling på de fem største danske øer uden bro. I første artikel sammenlignede vi udviklingen i Danmark med samtlige fem øer. I den anden artikel holdt vi luppen over Ærø, og i de kommende artikler fokuserer vi på Fanø, Bornholm og Læsø.

Find mere om