Pressen om boligmarkedet i uge 19

solgte huse

Foto: Boligsiden

Boligmarkedet er tæt på prisbunden, og boligudbuddet er stort. Så regner man med at bo i et nykøbt hus i mange år, er der lige nu flere ting, der taler for at købe bolig … Flekslånere skal tænke sig godt om, for renten kan stige igen om et års tid .. Disse og mange andre emner skrev pressen om i sidste uge.

Marked tæt på prisbund
Boligmarkedet har overstået det værste og er rykket langt tættere på en prisbund. Der er ingen grund til at vente på yderligere prisfald, før man køber bolig, lyder rådet fra en uafhængig boligøkonom, Poul Gammelgaard, der yder uvildig rådgivning om boligfinansiering og lån. Han mener, at de historisk lave renter til en vis grad bør sætte en stopper for danskernes passivitet på boligmarkedet.
– Der er en overdreven frygt på grund af finanskrisen, men der er altså relativt få danskere, der er ramt på pengepungen. Hvis man sidder i et godt job og ellers er i en branche, som ikke er udsat, så bør den faldende rente og de faldende boligpriser afgjort få en til at springe på boligvognen nu, siger Poul Gammelgaard til Boligsiden .
De nyeste tal fra Realkreditrådet viser, at vi har taget to tredjedele af det prisfald, som selv de mest pessimistiske økonomer forventer, før vi når prisbunden.
Lolland-Falsters Folketidende, side 21 m.fl. (7. maj 2009)

Boligejere tjener på rentesænkning
Den historisk lave styrerente fra Nationalbanken kommer de danske boligejere til gode i stort omfang. Det vurderer både Realkredit Danmarks cheføkonom Elisabeth Toftmann Asmussen og cheføkonom Ulrikke Egelund fra BRF Kredit.
“Det er godt nyt både for nye låntagere, som ønsker at optage lån med variabel rente – og for eksisterende flekslånere. Renten på flekslån med et år mellem rentetilpasningerne ligger således på omkring 2,9 procent efter rentebeslutningen – hvilket betyder, at realrenten – altså renten korrigeret for inflation – efter skat nærmer sig nul,” forklarer Elisabeth Toftmann Asmussen.
Epn.dk (7. maj 2009)

Nordea: Flekslånere skal passe på
Seddelpressen sættes i gang i den Europæiske Centralbank (ECB). Banken vil købe euroobligationer for at presse renten ned på de lange obligationer. Det siger cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen.
“I princippet vil ECB gøre det samme som centralbankerne i USA og Storbritannien, der lader seddelpressen køre for at købe op i markedet. ECB har dog ikke direkte sagt, hvilke obligationer de vil købe, men det kan være med til at få renterne på de lange realkreditobligationer herhjemme ned,” siger Helge J. Pedersen til Ritzau.
“Der er ingen tvivl om, at så snart opsvinget viser sig, vil ECB stramme op igen på pengepolitikken. Først ved at droppe opkøb af obligationer, men også ved at hæve renten, og det vil ske relativt hurtigt. Eurorenten vil formentlig kun være nede på den historisk lave en procent i et års tid. Det skal boligejere, der vil finansiere sig i flekslån, være klar over. Den lave rente vil kun være en relativ kort overgang, så går det den anden vej igen,” siger Helge J. Pedersen.
Epn.dk (7. maj 2009)

Så er det tid til at købe bolig
Finanskrisen har i lang tid lagt mørke skygger over boligmarkedet. Men det kan faktisk være lige nu, man skal handle, hvis man skal købe sin drømmebolig.
Det er i hvert fald meldingen fra Torben Simonsen, der er områdedirektør for Nordea i Nordvestjylland.
”Lige nu er der et stort udbud af boliger, og prismæssigt er det et godt tidspunkt. Det vil altid være umuligt at sige, om boligpriserne har nået bunden, og derfor kan man heller ikke handle efter det. Men køber man huset for at bo i det i flere år, er der lige nu flere ting, der gør tidspunktet ideelt til at købe nyt hus,” siger Torben Simonsen, der står for cirka hvert fjerde boliglån, der gives i Nordeas område i Nordvestjylland …
… Lige nu er der, ifølge www.boligsiden.dk, 286 boliger med postnummer 7500 Holstebro, der officielt er sat til salg hos en ejendomsmægler.
Dagbladet Holstebro-Struer, 1. sektion, side 11 m.fl. (7. maj 2009)

Choktal: Huskøbere får 39 procent rabat
Når der skal handles hus i Struer er der en afgrund mellem de forventninger, sælgerne har til prisen, og den pris køberne vil give. I al fald hvis man skal tro en opgørelse, som bolighjemmesiden Boliga.dk har udarbejdet.
Her topper Struer suverænt listen over de postnumre, hvor gabet er allerstørst mellem den gennemsnitligt udbudte pris pr. kvadratmeter villa eller rækkehus og den faktisk handlede pris i de første tre måneder af 2009.
Ifølge Boliga.dk var den gennemsnitlige udbudspris 12.384 kroner pr. kvadratmeter, mens den gennemsnitlige handelspris var 7.511. Det svarer til en forskel på hele 39,3 procent.
Stiften.dk m.fl. (6. maj 2009)

Ejendomsmægler: Ubrugelig undersøgelse
EDC-mægler Gitte Ellebæk tror ikke et øjeblik på, at Boliga.dk’s undersøgelse giver et retvisende billede af virkeligheden.
”Der er nogle huse, der bliver solgt billigere, end de er udbudt til, men vi har også solgt huse til udbudsprisen,” siger Gitte Ellebæk, der har svært ved at se, hvordan den gennemsnitlige forskel på udbud og salgspris kan være så stor som 39,3 procent. Det største afslag i prisen, hun har formidlet for nylig, har været på 19 procent.
”Det var vi noget rystede over. Men vi nærmer os absolut ikke de 40 procent,” siger Gitte Ellebæk.
Lemvig Folkeblad, 1. sektion, side 18 (6. maj 2009)

Masser af plads til nedslag i boligpriser
Der er stadig plads til et pænt nedslag, hvis du synes, at prisen på din favoritbolig ser lidt pebret ud. I hvert fald viser en ny undersøgelse fra hjemmesiden boliga.dk, at der fortsat er langt mellem den pris, som boligerne er sat til salg for, og den pris, de rent faktisk bliver solgt for.
Størst er forskellen i Struer, hvor villaer og rækkehuse i øjeblikket i gennemsnit er sat til salg til en kvadratmeterpris, der er næsten 40 procent højere end den pris, som husene rent faktisk blev solgt for i første kvartal.
Det betyder, at der burde være basis for et nedslag på ikke mindre end 685.000 kroner på et hus på 140 kvadratmeter.
Søndagsavisen, side 16 (3. maj 2009)