Boligkøbere forventer prisnedslag på en femtedel

Foto: Boligsiden

En påholdende finansbranche og frygten for yderligere prisfald får boligkøberne til at presse sælgerne på prisen. Men ifølge en mægler skal man passe på med ikke at komme med ”skambud”, når man byder på en bolig.

Boligkøberne går målrettet efter de gode tilbud i øgeblikket – og er tilbudene ikke gode nok, forsøger køberne selv at skabe dem. Så klar er konklusionen hos ejendomsmæglerkæden EDC, der har regnet på de mange prisbud, som potentielle købere giver på de boliger, kæden har til salg.

I gennemsnit ligger budene 21,8% under udbudspriserne. Mest udtalt er tendensen i Midtjylland, hvor køberne i gennemsnit forsøger at få slået 24,1% af prisen. Ifølge EDC er der flere årsager til ’tilbudsjagten’.

”Mange købere har svært ved at opnå lånetilsagn til den udbudte salgspris. De forsøger derfor at få den pågældende bolig ned i et prisleje, hvor bank eller realkreditinsttut også vil være med. Derfor er det ind i mellem nogle ’prøveballoner’, der bliver sendt afsted”, siger Birgitte Ringbæk, der er kommunikationskonsulent hos EDC.

Også stigende afstand hos home

Hos konkurrenten home mærker man også en stigende tendens til, at køberne forsøger at ’dumpe’ prisen. Her er afstanden mellem køber og sælger også steget, siden kæden lancerede muligheden for at afgive pristilbud, om end forskellen er knap så stor som hos EDC.

”I starten lå prisbudene omkring 10-15 procent under udbudsprisen, men nu er afstanden vokset, og den stiger fortsat. I gennemsnit ligger tilbudene lidt mere end 15 procent under udbudsprisen”, siger kommunikationschef Niels H. Carstensen.

Han advarer imidlertid mod, at man som køber forsøger at presse citronen alt for voldsomt, for så har det i mange tilfælde den stik modsatte effekt af, hvad købers hensigt egentlig er; nemlig at starte en dialog med det mål at nå en pris, begge parter kan stille sig tilfredse med.

Et konkret eksempel

”Hvis man ’skambyder’, risikerer man, at sælger bliver ’fornærmet’ og simpelthen afviser at sælge til den pågældende køber. Jeg har netop et konkret eksempel, hvor en ejendom koster 3,9 millioner kroner, mens købers bud ligger nøjagtig en million under. Hér har sælger omgående afvist at gå i dialog med køber. Det sker ud fra holdningen om, at buddet ligger så meget under, at det slet ikke er realistisk at nå til enighed; så sælger kigger nu kun på bud fra andre, mere realistiske købere. Det var næppe købers hensigt”, forklarer Niels H. Carstensen.

Der skal altså være mening med galskaben, når man afgiver sit bud på en ejendom. Og tendensen til øget afstand mellem visse købere og sælgere kan også ses som et tegn på, at køberne i stigende grad – på grund af de massive prisfald gennem det sidste års tid og historisk lave renter – har fået blod på tanden og nu vender tilbage på markedet.

Blæs ikke for meget luft i ballonen

Hos EDC anfører man da også, at en forskel på 430.000 kroner for en gennemsnitsvilla til 2 millioner kroner lyder mere drastisk, end den oftest er.

”Budene fungerer typisk som startskud til en drøftelse med kunden, og ofte ender forhandlingerne på et andet niveau”, siger Birgitte Ringbæk og fortsætter:
”Det er endda ikke usædvanligt, at køberne afgiver et bud, inden de overhovedet har set ejendommen, så der er nok mere tale om en prøveballon på sælgers villighed til at handle.”

Køber skal nu nok passe på ikke at blæse for meget luft i ballonen, for ellers er der fare for, at den sprænger – og sælger helt afviser at gå i dialog om et salg af sit kæreste eje.

Se afvigelser fra udbudsprisen i din region i faktaboksen til højre.