Pressen om boligmarkedet uge 15

Foto: Boligsiden

Er du interesseret i at følge med i, hvad der rører sig på boligmarkedet?

Antallet af indbrud i sommerhuse steg sidste år
Det er værd at tænke over, hvad man efterlader i sommerhuset efter påskeferien.
Sidste år steg antallet af indbrud i fritidshuse med 25 pct. til 4.883, viser nye tal fra Forsikring & Pension. Erstatningerne steg 27 pct. til 64,7 mio. kr. Forsikringsoplysningen advarer mod at vise fotos med dyrt indbo, hvis man har sit sommerhus udbudt til salg eller leje på internettet.
Jyllands-Posten, erhvervs weekend, side 7 (11. april 2009)

Højsæson for bolighandler

Spirer boligsalget også med forårets komme? Det ser det ud til. Antallet af handler er stigende.
Opgørelsen af høj-og lavsæson på boligmarkedet, opgjort ud fra kvadratmeterprisernes udsving i løbet af et år, viser, at januar, juni, juli, september, oktober, november og december kan betegnes som lavsæson. Højsæsonen ligger i marts, april, maj og august. Februar er som regel gennemsnitlig.
Fyens Stiftstidende, sektion 9, side 1 (8. april 2009)

Køb ekstra børneværelser for en slik
Behovet for en større bolig – og for andre en mindre bolig – er der fortsat, men de faldende boligpriser har fået mange familier til at sætte deres boligdrømme på standby. I mange tilfælde er det helt unødvendigt. For faldende boligpriser kan sagtens være til familiens fordel.
For eksempel kan familien, der sælger 150 kvadratmeter for at købe 200 kvadratmeter, slippe billigt videre med en ekstra månedlig nettoydelse på kun 860 kroner for en tredjedel mere plads. Og familien, der springer fra 75 kvadratmeter til 175 kvadratmeter, får 133 procent mere bolig for kun 2.540 kroner ekstra om måneden. Beregningen er lavet ud fra gennemsnitspriser for villaer på landsplan ifølge Realkreditrådet. Der er derfor forskel på, hvor meget mere du skal betale, hvis du bytter i København i forhold til Vestjylland.
Fyens Stiftstidende, sektion 9, side 1 (8. april 2009)

Begræns støjen i haven

Det er forår og familien Danmark skal i haven. Der skal fræses, kløves, hakkes og beskæres.
– Men husk nu at tænke på din nabo, inden du starter de støjende maskiner, opfordrer havebrugskonsulent Jens P. Andersen fra Det Danske Haveselskab.
Under sloganet “Giv os stilheden tilbage” slår han gerne et slag for at få havefolket til at beherske brugen af støjende havemaskiner.
… Ellers er det snart tiden til, at hækken kan beskæres, hvis det er påkrævet. Her er det også en god idé at pleje det gode naboskab.
– Der er ikke noget at betænke sig på. Tal med din nabo om den fælles hæk og læg en plan.
Arbejdet kan deles over to år. Først beskæres den ene side og så den anden side. Fordelen er, at hækken bliver knap så gennemsigtig den første sommer, forklarer Jens P. Andersen.
Fyens Stiftstidende, sektion 9, side 44 (8. april 2009)

Indvandrere køber boliger

Nydanskere er ikke så bekymrede for finanskrisen og låner penge af hinanden til at købe hus eller lejlighed for.
– Indvandrerne er helt klart med til at holde hånden under boligmarkedet. Det kan de, fordi de ofte handler kontant og ikke i samme grad som danskerne er afhængige af at få finansieringen godkendt af kreditforeningen, siger kommunikationschef hos home, Niels H. Carstensen.
– Vi har lige haft et eksempel, hvor nogle vietnamesere lånte til huset af deres familie. Det ville de færreste danskere gøre. Danskerne vil det hele selv, men vi kunne godt lære noget, siger han.
Og det er ikke kun nydanskere med vietnamesisk baggrund, der gerne låner større beløb af familiemedlemmer. Det er også udbredt blandt tyrkere og pakistanere. Som muslim må man ideelt set ikke låne, hvis det er forbundet med at skulle betale renter.
Nogle indvandrere låner af familien, men mange ryger også glat igennem hos kreditforeningen, fordi de f. eks. er far og mor og to voksne sønner om at købe boligen. Så har de pludselig fire indtægter i husstanden.
Dermed bliver det lidt lettere at finde pengene – enten hos realkreditinstituttet eller hos familien.
Fyens Stiftstidende, sektion 9, side 44 (8. april 2009)

Boligkøb: Få gode råd og lær at prutte
Påsken er traditionelt højtid for hushandler. Og selv om boligmarkedet er gået i stå som følge af den økonomiske krise, gør ejendomsmæglere og sælgere alligevel et forsøg på at få solgt nogle kvadratmeter i de kommende dage.
Sammenlignet med april sidste år, har sælgerne således samlet sænket priserne med 133 millioner kroner ekstra i den første uge af påskemåneden. Så der skulle være mulighed for at gøre et godt køb hen over påsken.
I et presset boligmarked kan det være en god idé at prøve og presse prisen ned, men husk at du så risikerer at gå tomhændet hjem. Flere faktorer spiller ind i forhold til, om sælger er villig til at gå ned i pris: Har huset været til salg længe, mangler sælger pengene og er buddet realistisk?
TV2/Nyhederne Online (8. april 2009)

Økonomer: boligprisen skal ned
Prisnedturen på boligmarkedet er langt fra et afsluttet kapitel …

Det vurderer en række af landets førende økonomer, der deltager i Ritzaus og RB-Børsens økonomiske panel. Mere end halvdelen af de 44 økonomer forventer, at boligpriserne vil dykke op til 10 procent yderligere, inden bunden er nået, mens 23 procent vurderer, at priserne vil falde op til 20 procent mere.
– Den stigende arbejdsløshed betyder, at indkomsterne falder, og det mindsker efterspørgslen efter ejerboliger. Det kan ikke undgå at føre til yderligere prisfald, siger Carsten Heyn-Johnsen, der er lektor i økonomi ved Aalborg Universitet.
Jp.dk (8. april 2009)

Mindre årgange medfører langsommere prisstigninger
Efterkrigsårenes årgange er på vej på pension. De erstattes af årgangene fra starten af firserne, men årgangene fra firserne udgør godt halvdelen af årgangene fra efterkrigsårene. Det kan betyde, at når boligpriserne har ramt bunden, så vil det tage længere tid at få priserne op igen, vurderer Jens Meyer, kommunikationschef i DanBolig-kæden
– Vi vurderer, at boligpriserne nok skal begynde at stige igen, når vi har ramt bunden, men stigningen vil ikke ske lige så hurtigt som vi så efter “Kartoffelkuren” eller efter oliekriserne en del år tilbage i tiden. Den gang faldt priserne på boligmarkedet også. Denne gang vil det tage længere tid, før priserne igen stiger, og stigningerne vil ske væsentligt langsommere på grund af de små årgange, der skal aftage den forholdsvis store boligmasse, siger Jens Meyer.
Ritzaus Bureau (6. april 2009)