Pressen om boligmarkedet i uge 13

Foto: Boligsiden

Er du interesseret i at følge med i, hvad der rører sig på boligmarkedet?

Sælg din bolig i en fart
Det er købers marked – og køber gider ikke noget bøvl. Så hvis du vil have solgt hurtigst muligt, så er det frem støveklud og den lyse pensel.
Der er dig – og så er der lige de 73.000 andre, som også gerne vil sælge deres bolig i øjeblikket.
Det er op ad bakke at være boligsælger i dag. Køberne gider ikke noget bøvl – for der er masser af boliger at vælge imellem.
Så hvis du vil have solgt i en fart, må du gøre en aktiv indsats. Og det er bare med at komme igang, for skal man tro ejendomsmæglerne, så er der så småt ved at komme gang i fremvisningerne igen efter en vinter, hvor ejendomshandler har været lige så sjældne som sne juleaften.
Det første råd fra ejendomsmæglerne er, at alt skal fremtræde venligt og imødekommende, når en køber træder ind i din bolig.
Søndagsavisen, side 14 (29. marts 2009)

Forår – men ikke på sommerhusmarkedet
Sidste år blev der solgt det laveste antal sommerhuse i 13 år. Og ikke meget tyder på, at det bliver bedre i år. Sælgerne har lugtet lunten og er begyndt at sænke priserne, men de skal længere ned.
I gennemsnit må sælgerne bide negle i hele 292 dage, før en køber melder sig på banen.
Og det dækker over store regionale forskelle: Sommerhuse på Bornholm er til salg i gennemsnitlig 335 dage, før de bliver solgt, mens sommerhuse på Fyn er væk efter gennemsnitlig 246 dage …
De lange liggetider vidner om et sommerhusmarked, hvor der ikke er solgt færre sommerhuse i mere end 13 år.
Sidste år blev der sat underskrifter på 3.315 slutsedler – mindre end halvdelen af de 7.249 sommerhuse, som blev solgt i 2005.
Berlingske Tidende, business, side 12 (28. marts 2009)

De dyreste sommerhuse – og det billigste
Selv om sommerhuse på Fyn gennemsnitligt har en højere salgspris per kvadratmeter, er der ingen tvivl om, at de dyreste sommerhuse ligger i Nordsjælland og i Skagen.
Landets dyreste sommerhus til salg lige nu på mæglernes egen hjemmeside, boligsiden . dk, er et 344 kvadratmeter stort stråtækt hus i to etager i første række ud til Kattegat.
Der er ikke sparet på detaljer eller materialer nogen steder, og med en udbetaling på 1,6 millioner kroner ender den månedlige ydelse på lidt over 200.000 kroner.
Hvis du har 17,5 millioner kroner, du ikke lige ved, hvad du skal bruge til, kan du vælge mellem hele to sommerhuse …
Berlingske Tidende, business, side 13 (28. marts 2009)

Boom i billige ejerlejligheder
Inden længe begynder landets nybagte studenter at se sig om efter en billig bolig i universitetsbyerne.
Det betyder kamp om kollegieværelser og billige lejemål hos private og i de almennyttige boligselskaber. Men i år er der flere alternativer end i de sidste mange år. Der har nemlig ikke i årevis været så mange lejligheder til under én million kroner til salg i Odense, Aalborg, Århus og København, skriver søndagsavisen.dk. Det er Boligsiden, der har sat lup på de mest centrale og populære bydele i de fire universitetsbyer, og status er netop nu, at udvalget af lejligheder til under én million kroner er væsentligt større end for et år siden.
– Siden nytår 2008 er antallet af de billigste lejligheder i de store uddannelsesbyer steget med 35 pct. Alene på Amager i København er stigningen på 450 pct., siger kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz .
BT.dk (26. marts 2009)
DR TV-Avisen (26. marts 2009)
P3 Nyheder (26. marts 2009)
Søndagsavisen.dk (26. marts 2009)

Førstehjælp til boligkøbere en succes
Flere nysgerrige korsoranere var mødt op til aftenmøde i Danske Banks lokaler på Caspar Brands Plads – emnerne var boligkøb og boligplaner.
Finanskrisen har gjort det meget billigere og lidt nemmere for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet, men der er stadig ting, man skal være opmærksomme på, derfor er Danske Bank, home Korsør og Advodan gået sammen, og har lavet et lille kursus, der skal klæde førstegangskøberne på.
Sjællandske, 1. sektion, side 12 (26. marts 2009)

Skyderier giver boligudsalg
Er du på jagt efter en lejlighed, er der gode muligheder for at score en billig lejlighed på Nørrebro i København.
Her er antallet af andelslejligheder til salg lige nu rekordstort.
”Vi har sammenlignet boligudbuddet i brokvartererne og på Frederiksberg, og halvdelen af de andelslejligheder, der er til salg, ligger på Nørrebro. Sælgerne er pressede, og det er ikke urealistisk for købere at presse prisen ned med 15 procent på Nørrebro”, fortæller administrerende direktør i lejebolig.dk Michael Eggert.
24timer, 1. sektion, side 6 (26. marts 2009)
Politiken.dk (26. marts 2009)

Eksperter: Køb ejerbolig nu
Netop nu kan potentielle boligkøbere udnytte det store udbud af boliger på boligmarkedet til at gøre måske livets bedste og vigtigste investering, lyder det fra flere økonomiske eksperter.
Økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset Fredensborg fremhæver, at det store udbud af boliger giver optimale forhold for forhandling.
– Hvis du kigger lidt frem, og der kommer flere købere ind i markedet, så kan du ikke forhandle lige så meget. Og det er den psykologi, du (som køber, red.) skal have med dig i stedet for at forsøge at forudsige, hvornår markedet er i bund, siger Kim Valentin til TV2 Nyhederne.
Også advokat Henrik Høpner, formand for sammenslutningen Danske BOLIGadvokater, fastslår, at det lige nu er købers marked. Og det skal man benytte sig af, siger han.
– Hvis man har et boligbehov, så køb nu, hvis du har råd til det, lyder hans råd til programmet DR Penge.
Midt På Ugen, 1. sektion, side 33 (25. marts 2009)

Tegn på bedring af boligmarkedet
Hos EDC, der er landets største mæglerkæde, registrerer man aktiviteten på en række parametre, der alle er forudsætninger for at få gang i bolighandlerne. Og på alle parametre er der i januar og februar markant fremgang. Det tolker EDC som spæde tegn på bedring af boligmarkedet …
Således er antallet af bestilte salgsopstillinger tilbage på niveauet fra før finanskrisens begyndte, antal fremvisninger og kundehenvendelser de bedste siden marts 2008, og antal afgivne bud på boligerne er steget med 30 procent i forhold til 4. kvartal 2008. Samtidig er antallet af besøgende på edc.dk steget cirka 40 procent siden årsskiftet.
Sydkysten, 3. sektion, side 2 (25. marts 2009)

Kom til byttedag på boligmarkedet
Ejendomsmæglerkæden home holder lørdag den 28. marts byttemarkedsdag i flere end 20 storcentre …
Op i omdrejningerKonceptet hedder home byt-en-bolig, og det handler om at sætte boligmarkedet i omdrejninger igen. Otte ud af 10 boligejere sætter til salg for at købe en ny ejerbolig. Problemet er blot, at mange i øjeblikket ikke kan eller vil købe nyt, før de har solgt. Boligsælgere kan med sindsro sætte deres bolig til salg, for hos home får man – ideelt set i samme handel at vide, hvor meget man skal give i bytte for at få en anden bolig – eller hvad man får med sig ved et bytte.
Sydkysten, 3. sektion, side 12 (25. marts 2009)

Forbrugere er mere optimistiske
Forbrugertilliden i Danmark steg uventet til minus 9,1 i januar fra minus 13,5 i december, viser tal fra Danmarks Statistik.
Det er det højeste niveau siden juni sidste år for indikatoren, der hver måned belyser befolkningens syn på den aktuelle og den fremtidige økonomiske situation. Dermed er forbrugertilliden væsentlig højere end ventet på forhånd af økonomerne …
”Som normalt er der en betydelig overvægt af forbrugere, der mener, at deres egen økonomi bliver bedre det kommende år. Det har de sandsynligvis ret i, i og med at de fleste danskere kommer til at opleve lønstigninger, skattelettelser og lav inflation. Men det hører med til billedet, at en ganske stor gruppe danskere formentlig bliver arbejdsløse, og dermed får en markant nedgang i deres indkomst”, siger forbrugerøkonom i Danske Bank, Las Olsen i en kommentar.
Midt På Ugen, 1. sektion, side 33 (25. marts 2009)

Boligkøbere i historisk situation
Det har altid været noget nær en naturlov, at når renten faldt, så steg boligpriserne. Den lov er tilsyneladende sat ud af kraft lige nu, for selv om renterne har været støt faldende de seneste måneder, så er priserne ligeledes fortsat i samme retning. Det stiller boligkøberne i en historisk gunstig position. Det bliver billigere at købe boligen, og det bliver samtidig billigere at låne til den.
Generelt er boligpriserne de seneste 5-6 måneder faldet, og mange steder op til 10%. På samme halvår er renten på et realkreditlån med 1-årlig rentetilpasning faldet fra godt 6% til ca. 3,2%.
Skælskør Avis, side 35 (24. marts 2009)
Thylands Avis, 1. sektion, side 44 (24. marts 2009)

Nybolig inviterer til køberweekend
Hos Nybolig Bjørn & Ankersen i Hadsten er året startet med travlhed og stigende efterspørgsel …
I den kommende weekend bliver der formentlig endnu mere travlt, når Nybolig holder køberweekend med åbent hus i en række boliger.
”Der er masser af købere, som venter på det rigtige tilbud, og de har nu muligheden for at komme rundt og få noget inspiration. Der skal noget ekstra til for at sælge boliger i dagens marked, og forskellige tiltag som den kommende køberweekend sammen med masser af dialog og opfølgning er med til at få nogle handler”, siger Tommy Risgaard fra Nybolig i Hadsten.
Favrskov Avisen, 1. sektion, side 38 (den 24. marts 2009)

Færre køber nyt køkken og bad
Rigtig mange boligejere har fortsat planer om at etablere nyt køkken eller bad i løbet af i år. Men tendensen er aftagende … Dermed er danskernes lyst til at tage brusebad i et nyt badeværelse og lave mad i et nyt køkken ikke helt lige så stor som sidste år. Men badeværelse og køkken vil fortsat være de rum, boligejerne skifter ud i deres bolig.
Når man har købt et hus eller en lejlighed, vil de fleste gerne sætte et personligt præg, og det føler mange, at de gør bedst med et nyt køkken eller badeværelse, oplever home.
En spørgeundersøgelse, gennemført blandt de besøgende på home.dk i 2008, viser, at der er en spirende interesse for energibesparende forbedringer i boligen.
Hadsund Folkeblad, side 45 (24. marts 2009)