Skattereformen åbner døre for førstegangskøberne

Forår foto: Mikael Müller, fotomikael.dk
Skrevet af Henrik Nielsen
GEM ARTIKEL    Bolighandel   26. marts 2009   ·   3 MIN

Mange førstegangskøbere har hidtil været helt eller delvist afskåret fra at købe hus i en fjerdedel af landets kommuner. For disse er skattereformen ifølge Realmæglerne en rigtig god nyhed.


I 14 storkøbenhavnske og sjællandske kommuner har døren været smækket eftertrykkeligt i – og lukket med lås og slå – for førstegangskøberne. Men det ændrer skattereformen ifølge Realmæglerne på.

Skattereformen betyder nemlig, at den del af danskerne, der ikke er belastet af voldsomt store renteudgifter, får fuld glæde af lettelsen i indkomstskatten, uden at de skal være med til at betale gildet i form af faldende rentefradragsret.
Sammenholder man det med de faldende boligpriser og faldende renter, så er der efterhånden ikke mange steder tilbage i Danmark, hvor førstegangskøberne ikke har råd til at købe en gennemsnitsvilla.

Huskøb realistisk i 88 kommuner
Beregninger fra Realmæglerne viser således, at hvis en familie har en årsindkomst på 800.000 kroner og ønsker at købe en gennemsnitsvilla på 130 kvadratmeter, vil det med skattereformen kunne lade sig gøre i 88 ud af landets 98 kommuner.
Ifølge Realmæglerne er det en ’åbning’ i 14 af de danske kommuner, som ellers hidtil har været med på listen over de 24 kommuner, hvor det indtil nu har været nærmest lukket land at købe et almindeligt dansk parcelhus.

”Det hele går op i en højere enhed for førstegangskøberne i øjeblikket. Både boligpriserne, renterne og indkomstskatten er faldet rigtig meget. Og det bevirker, at førstegangskøberne lige nu befinder sig i en historisk gunstig position. De får formentlig aldrig nogensinde et bedre tidspunkt for at komme ind på boligmarkedet end netop nu”, siger direktør Niels Brandt fra Realmæglerne.

Alligevel håb i de 10 sidste kommuner
Han nævner dog, at prisen på en gennemsnitsvilla i 10 af landets kommuner almindeligvis stadig vil være for dyr for familien. Alligevel skal man ikke give fortabt på forhånd:
”Selv i de 10 kommuner findes der mange boliger, der handles tilstrækkeligt under gennemsnitsprisen til at falde inden for familiens økonomiske rammer.”

Det øgede rådighedsbeløb betyder altså, at der efterhånden kun vil være ganske få sorte pletter tilbage på danmarkskortet, hvor førstegangskøberne ikke har råd til at købe bolig. Det er ellers ikke mange kvartaler siden, at dette kundesegment var næsten totalt udelukket fra boligmarkedet i rigtig mange kommuner. Ikke mindst var det københavnske boligmarked lukket land, og førstegangskøberne skulle langt væk fra hovedstadsregionen for at finde en bolig, de havde råd til.

Hovedstaden byder velkommen
Og det er især i og omkring hovedstaden, at dørene nu åbner sig for en af de sidste store restgrupper, som har været smækket ude af villamarkedet. De 14 kommuner, der nu lukker førstegangskøberne ind, er:

• Tårnby
• Brøndby
• Glostrup
• Herlev
• Albertslund
• Hvidovre
• Rødovre
• Vallensbæk
• Allerød
• Helsingør
• Hillerød
• Greve
• Roskilde
• Solrød

Flexlån er sesam i Gladsaxe og Fredensborg
Realmæglerne har foretaget sine beregninger ud fra, at man optager et fastforrentet lån med afdrag. Vælger man derimod et 1-årigt rentetilpasningslån, flexlån, får man det sesam, der også åbner dørene i Gladsaxe og Fredensborg.

De 10 kommuner, hvor dørene endnu er lukkede for førstegangskøbere med et fastforrentet lån med afdrag er:

• København
• Frederiksberg
• Dragør
• Gentofte
• Gladsaxe
• Fredensborg
• Lyngby-Taarbæk
• Furesø
• Hørsholm
• Rudersdal

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.