Skattereform og prisfald gør det igen attraktivt at spare op i boligen

Forår foto: Mikael Müller, fotomikael.dk
Skrevet af Henrik Nielsen
GEM ARTIKEL    Bolighandel   24. marts 2009   ·   2 MIN

Skattereformen er hård ved fradragsværdien af pensionsordningerne. I kombination med faldende boligpriser betyder det, at ejerboligen er på vej mod et comeback som danskernes foretrukne opsparingsform, mener Realmæglerne.


Boligejerne er med skatteaftalen mellem regeringen og dens støtteparti sikret tryghed og ro i mange år fremover. Skattekommissionens oplæg til reduktion i retten til at fradrage renteudgifter på boliglånene er nemlig kun delvis fulgt; godt nok reduceres fradraget stadig fra 33% til 25%, men i stedet for over de foreslåede fire år kommer det til at ske over otte år – og først fra 2012.

Når man giver noget, er man imidlertid nødt til at hente det et andet sted – det siger al sund logik. Og et af de steder, regeringen og forligspartneren har valgt at ’snuppe’ fra, er fradragsværdien af ratepensionen, der reduceres fra de nuværende 59,7% til 52,2%. Det sker, uden at skatten på udbetalingen af de opsparede pensionsmidler sænkes tilsvarende.
Den endelige beskatning kender vi først i løbet af foråret, men beskatningen bliver højere end den maksimale fradragsværdi.

Fremtidens pensionister rammes

Det rammer ifølge ejendomsmæglerkæden Realmæglerne fremtidens pensionister, der kommer til at betale en skat af pensionsudbetalingen, der er højere end værdien af fradraget, da de sparede op. Desuden begrænser udbetalinger fra en ratepension ofte de offentlige ydelser, man ellers er berettiget til, og så er det ifølge Realmæglerne nok så som så med fidusen ved ratepensionsordningen.
Derimod er der udsigt til, at det atter bliver attraktivt at spare op i sine egne mursten.

”Som konsekvens af skattereformen vil det fremover igen blive god latin at spare op i ejerboligen, efter at det i en årrække har været en yndet sport at belåne den mest muligt. Når man sparer op i en ejerbolig, kan man få ’afkast’ i form af sparet husleje i boligen, når restgælden er nedbragt. Denne sparede husleje hverken beskattes eller modregnes i offentlige ydelser. Og så får man afkast af den sparede husleje i hele pensionsalderen, hvor en ratepensionsudbetaling ofte kun strækker sig over 10 år”, lyder meldingen fra direktør hos Realmæglerne Niels Brandt.

Spar i stedet op i boligen
Han henviser samtidig til, at boligpriserne mange steder er faldet så meget, at det reelt set koster det samme at leje en bolig som at købe den i månedlig nettoydelse. Som en konsekvens af skattereformen vil det derfor nu ofte bedre kunne betale sig at droppe lejeboligen til fordel for en ejerbolig og spare op i boligen i stedet for at indbetale til en ratepension.

”Det har formentlig aldrig været mere attraktivt at spare op i en ejerbolig end netop nu. Vi kan derfor kun opfordre folk, som endnu ikke har en ejerbolig til at benytte de nuværende lave priser til at springe med på vognen. Med udsigt til flere rentefald i indeværende år og store skattelettelser til næste år kan 2009 vise sig at blive et historisk godt år at købe bolig i. Og dermed også et historisk godt år at have startet sin boligopsparing i”, siger Niels Brandt.

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.