Københavnere presser selv huspriserne i hovedstaden

Foto: Boligsiden

I 25 sjællandske kommuner er udbudspriserne på et år faldet mere end i resten af landet. Især sælgerne i Storkøbenhavn sænker prisen, og presset kommer fra København, mener en mægler.

Hussælgerne i Brøndby på den københavnske vestegn og Halsnæs i Nordsjælland er mest villige til at gå på kompromis med prisen. I begge kommuner har sælgerne i løbet af de seneste 12 måneder sænket udbudsprisen med i gennemsnit 17%. Det viser en opgørelse, som Boligsiden.dk har foretaget.

Opgørelsen afslører også, at hussælgerne i 25 kommuner på Sjælland har sænket udbudsprisen mere end i landets øvrige 73 kommuner. Her er priserne siden februar sidste år sat ned med i gennemsnit mellem 10 og 17%. I Storkøbenhavn er det især kommuner som Brøndby, Tårnby, Gladsaxe og Hvidovre, der ligger højt på listen over de største prisreduktioner. Det er der ifølge en mægler en naturlig forklaring på.

”Prisfaldene i hovedstadsregionen er kommet meget forskudt. Det er især ejerlejlighederne, der er faldet først og mest i pris. Mange sælgere af især de mindre ejerlejligheder i København fremstår nu som købere af parcelhuse i omegnskommunerne. Det er folk, som har taget store prisreduktioner på deres lejlighed, og nu forventer at hente en god bid af prisfaldet ind, når de skal købe hus”, forklarer Torben Andersen, der er partner i ejendomsmæglerkæden Robinhus.

Forhandlinger lægger pres på sælgerne

Han peger på, at københavnerne trækker ud til det hus, de har råd til, og det ligger i mange tilfælde i områder som Vestegnen, hvor priserne traditionelt er lavere end for eksempel nord for København. Men som markedet ser ud nu, hvor der er stort udbud af boliger, tager handlerne længere tid at få på plads. Det er med til at lægge pres på hussælgerne omkring København.

”Nordsjælland er mere ”modstandsdygtig” over for prisfald, fordi der mange steder er tale om liebhaverområder, og folk har den holdning, at ’prisfaldet kan da ikke komme her’. Derfor er der heller ikke mange handler. Køber og sælger står simpelthen alt for langt fra hinanden”, siger Torben Andersen.

Det får altså køberne til at søge mod syd og vest, og stik mod manges opfattelse vil folk faktisk gerne bo på Vestegnen og i Køge, fordi der er natur, strand og masser af vand.

Nu bliver der flere handler

”Den udvikling, vi ser nu med store reduktioner i udbudspriserne på Vestegnen og lignende steder, er den rigtige. Det er den tilpasning, der skal til; jeg er ret sikker på, at antallet af handler i de områder kommer op nu”, vurderer Torben Andersen.

I lighed med flere af sine kolleger blandt de øvrige ejendomsmæglere siger han, at boligmarkedet har været værre, end det er nu.

”Man kan endnu ikke se det på salgstallene, men det bliver bedre, for der er meget mere aktivitet på markedet nu end i efteråret, hvor finanskrisen rasede og holdt køberne væk.”

Når tendensen med faldende udbudspriser er mere udtalt på Sjælland som helhed end i andre dele af landet, hænger det sammen med, at priserne her i opgangstiderne tog det største hop opad. Ifølge ejendomsmægleren er det imidlertid en del af den medicinske cocktail, der skal til, for at markedet i den kommende tid kan få det bedre. Og i kombination med de lave renter på lånemarkedet er der trods alt en forsigtig optimisme at spore.