Boliger til under 1 mio. kr. pibler frem i universitetsbyerne

Foto: Boligsiden

På et år er antallet af de billigste ejerlejligheder i universitetsbyerne steget med 35%, viser en opgørelse fra Boligsiden.

Forår er lig med eksamenstid, og inden længe er det også tid til at se sig om efter en billig bolig, når landets nybagte studenter til sommer begynder migrationen til landets fire universitetsbyer.

Det betyder kamp om kollegieværelser og billige lejemål hos private og i de almennyttige boligselskaber. Men i år er der heldigvis flere alternativer end i de sidste mange år. Der har nemlig ikke i årevis været så mange lejligheder til under 1 million kroner til salg i Odense, Aalborg, Århus og København. Selv ikke hvis man gerne vil bo centralt i forhold til uddannelsesstedet.

Boligsiden har sat lup på de mest centrale og populære bydele i de fire universitetsbyer, og status er netop nu, at udvalget af lejligheder til under 1 million kroner er væsentligt større end for et år siden.

450% stigning på Amager

”Siden nytår 2008 er antallet af de billigeste lejligheder i de store uddannelsesbyer steget med 35%. Alene på Amager i Københavns Kommune er stigningen på 450%”, siger kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.

Amager er et af de byområder, der ligger mest centralt i forhold til eksempelvis Det Humanistiske Fakultet under Københavns Universitet, der ligger først på øen i Njalsgade. Her har 12.000 studerende til daglig deres gang, og for dem og deres 1.700 kommende nye kammerater er der lige nu 108 ejerlejligheder til under 1 million at vælge imellem. For et år siden var antallet blot 24.

Men også i mere populære bydele som Nørrebro, hvor det livlige caféliv med mange unge mennesker er fremtrædende i bybilledet, er der flere end dobbelt så mange billige lejligheder at vælge imellem. For et år siden var der kun 17 lejligheder til under 1 million at vælge imellem. I dag er der 43 af slagsen. I byens Sydvestkvarter er tallet steget fra 5 til 28 billige lejligheder.

Billedet går igen i hele byen med undtagelse af det indre København, som med to undtagelser er støvsuget for de billigste lejligheder. I alt er der i dag 240 lejligheder i Københavns brokvarterer samt i Nordvest og Sydvest. Det er næsten en firedobling på et år.

Fordobling i Århus

Billedet går igen i landets øvrige tre storbyer, om end udviklingen her langt fra er så markant.

”I dag er der 40 billige ejerlejligheder i Århus – en fordobling på et år, mens der er 200 til salg i Aalborg, hvilket er en stigning på omkring 15%. I Odense kan de kommende studerende vælge mellem 190 boliger til under millionen, og det er en lidt mere beskeden forøgelse, idet tallet for et år siden var 170”, siger Birgit Daetz.

Samtidig med, at der bliver flere af de billigste lejligheder i universitetsbyerne, forsvinder der mange af de dyrere lejligheder fra markedet. For mens der er kommet godt en tredjedel flere billige lejligheder til salg sammenlignet med sidste år, er det samlede antal udbudte ejerlejligheder i de fire store byer faldet med 44%, så der i dag kun er 3.600 ejerlejligheder til salg i de mest centrale dele af byerne.

Billige lejligheder udgør en femtedel af udbuddet

Totalt set er der netop nu 670 lejligheder til under millionen til salg i universitetsbyerne svarende til knap 20% af det totale udbud. Det er mere end en fordobling på et år. Og med den nuværende udvikling på boligmarkedet in mente er der intet, der tyder på, at andelen bliver mindre i de kommende måneder. De billige boliger pibler med andre ord frem i storbyerne!