Når boligen bliver sat til salg

Nu går det løs. Din bolig skal ud på det store boligmarked. Ud til alle dem, der har gået og ventet på og sukket efter at se en bolig som din.

Når en bolig lige bliver sat til salg, er der ofte stor interesse for den i starten, da mange boligsøgende følger med på boligmarkedet i lang tid og derfor også for længst har studeret alle de boliger, der har været til salg i længere tid.

Så når din bolig er online, skal du også sørge for, at den er helt klar til de første fremvisninger. Læs mere om denne fase af boligsalget nedenfor.

Salgsopstilling

Umiddelbart efter formidlingsaftalen er indgået, skal ejendomsmægleren til vejledning for parterne udarbejde en specificeret salgsopstilling. Den indeholder blandt andet:

 • en udførlig beskrivelse af ejendommen samt oplysning om kontantprisen
 • ejerudgifter, både pr. måned og pr. år
 • oplysning om forbrugsafhængige forhold, herunder typisk det beregnede varmeforbrug fra energimærkningsrapporten
 • seneste ejendoms- og grundværdi i henhold til den offentlige ejendomsvurdering med angivelse af årstal for vurderingen
 • grund-, bygnings- og boligareal (BBR-arealer) samt eventuelt fordelingstal
 • ejendommens matrikelnummer, beliggenhed, nuværende benyttelse samt hidtidige benyttelse, hvis denne afviger fra ejendommens nuværende benyttelse, og oplysningen i øvrigt er relevant
 • ejendommens nuværende forsikringsforhold, herunder eventuelle særlige forhold som for eksempel, at ejendommen ikke er forsikret mod svamp og insekt
 • byrder og gæld, som måtte påhvile ejendommen eller sælger personligt, og som en køber skal overtage uden for købesummen
 • ejendommens energimærkning, hvis sælgeren har pligt til at udlevere dette i henhold til lov om fremme af energibesparelser i bygninger
 • særlige eller væsentlige begrænsninger i udnyttelsen af ejendommen i kraft af planbestemmelser (lokalplan m.v.) og servitutter m.v.
 • forurening kortlagt på vidensniveau 1 eller vidensniveau 2 eller oplysninger om lettere forurenet jord efter lov om forurenet jord
 • oplysning om forskellige udgifter, man som køber skal være opmærksom på i forbindelse med en ejendomshandel – dog ikke nødvendigvis med anførte beløb
 • eventuel oplysning om sælgers indestående lån, som køber kan overtage
 • eventuelt standardfinansieringsforslag og forudsætningerne for beregning af andre forhold af væsentlig betydning.

Til brug i forbindelse med salgsopstilling, annoncering og vinduesudstilling skal din bolig fotograferes.  Omfanget af fotograferingen er forskellig fra bolig til bolig. Normalt bliver ejendommen altid fotograferet udefra, og de fleste ejendomsmæglere lader også interiørbilleder indgå i salgsmaterialet. I forbindelse med ejerlejligheder er det meget normalt, at man vælger et interiørbillede som første billede.

Ud over fotos kan man vælge at lade ejendommen filme. De fleste ejendomsmæglere kan i dag hjælpe med at få udarbejdet de såkaldte 360 graders fotos.

For at give en potentiel køber et indtryk af ejendommens indretning inden en fremvisning, og for at køberne kan huske indretningen efterfølgende, har langt de fleste ejendomsmæglere plantegninger med i deres salgsopstilling. Plantegninger bliver ofte udarbejdet af samme firma, som fotograferer boligen.

Annoncering og markedsføring

For at fortælle omverdenen og potentielle købere, at ejendommen er til salg, er det oftest nødvendigt, at annoncere for den.

Boligen vil blive udbudt på Boligsiden. Samtidig kan annoncering ske på gammeldags manér i såvel regionsdækkende aviser som i lokalaviser. Desuden udgiver nogle ejendomsmæglere egne boligaviser, der bliver uddelt i lokalområdet.

Endelig vil boligen ofte også blive udstillet i ejendomsmæglerens udstillingsvindue.

I de fleste tilfælde bliver der sat et Til Salg-skilt i din forhave eller vindue. Det kan fremme salget af boligen, idet naboer og forbipasserende kan blive gjort opmærksom på, at boligen er til salg. Det sker ikke sjældent, at netop naboerne kender nogen, som vil være interesseret i at flytte til deres kvarter.

Fremvisning af boligen

Fremvisning kan enten ske med købere enkeltvis, eller I kan afholde åbent hus.

Enkeltfremvisninger sker normalt ved, at ejendomsmægleren ringer til dig og oplyser, at en potentiel køber er interesseret i at se din bolig på et bestemt tidspunkt. På den måde får du mulighed for at klargøre ejendommen til fremvisning forinden.

Det er dog en god ide, at du efterlader boligen pæn og ryddelig hver morgen, når du går på arbejde. Det kan nemlig ikke udelukkes, at en kunde kommer ind i ejendomsmæglerens butik, falder for salgsopstillingen på din bolig og ønsker at se den med den samme. Og da det jo gælder om at få solgt ejendommen, vil ejendomsmægleren køre ud og vise den frem med meget kort varsel.

I afholder åbent hus efter aftale, og arrangementet bliver annonceret i god tid. Fordelen ved åbent hus er, at der bliver færre enkeltfremvisninger, og at interesserede købere påvirker hinanden. Hvis en interesseret køber får fornemmelsen af, at andre potentielle købere til åbent hus-arrangementet er interesseret i boligen, vil det fremme beslutningen om at slå til.

Ulempen ved åbent hus kan være, hvis der kommer så mange potentielle købere, at ejendomsmægleren ikke har mulighed for at komme i dialog med den enkelte. Dermed kan det være sværere at få afklaret eventuelle misforståelser, som kan hindre den potentielle køber i at beslutte sig for et køb.

I visse tilfælde kan I aftale, at det er dig selv, der fremviser ejendommen.

Udgivet: 29. august 2019
Opdateret: 6. september 2019