Når du skal købe bolig

Forældrekøb er ofte billigere end kollegium. Boligsiden.dk

Foto: Boligsiden

At købe bolig og finde det helt rigtige hjem er en spændende opgave. En opgave, der kan strække sig over lang tid, hvor du søger og sorterer i de boliger, der er til salg. Og hvor du Ikke mindst lærer meget om dig selv og dine prioriteter.

De fleste må erkende, at det perfekte drømmehus ikke findes, og så må du gå på kompromis. Måske finder du også ud af, at dine prioriteter ændrer sig undervejs i huskøbs-processen.

Nedenfor kan du læse om, hvordan du finder din drømmebolig, og hvilke ting du skal overveje, før du starter boligjagten og køber fast ejendom.

Hvilken bolig søger du?

Inden du køber ny bolig, bør du overveje, hvad du egentlig søger, og hvilke behov du har. Før du falder for den trendy penthouselejlighed på femte sal uden elevator, skal du tænke over, om du skal have børn inden for kort tid, for så vil du måske genoverveje at investere i rækkehuset med den lille have, inden du får udsigt til at slæbe barnelift og tunge indkøb op ad trappen til femte sal hver dag.

Meget afhænger med andre ord af, hvor du er i livet, og hvilke planer du har for fremtiden.

Er du tæt på pensionsalderen, vil du måske gerne have en indflytningsklar bolig, du kan blive i resten af livet. Du vil gerne undgå trapper og en for stor have, og så skal økonomien være fornuftig. Er du under uddannelse, er det værd at overveje, hvor du forventer at arbejde, når du er færdig med at læse.

Er I et ungt par uden børn, skal I overveje, om der skal være plads til børn og undersøge, hvordan det ser ud med pasningsmuligheder og skoler i området. Ved I, I vil have børn, betyder det måske også noget for jeres boligkøb, om I vil bo i byen, i en forstad eller på landet, og om det skal være hus med have eller lejlighed i byen. I kan her se alle de aktuelle huse til salg.

Beregn lån – det må din bolig koste

For de fleste mennesker er et boligkøb en af de største økonomiske beslutninger i livet. Sikkert også for dig. Det er derfor en god idé, at du får lagt et køberbudget, inden du ser på bolig. På den måde har du overblik over, hvor meget du kan købe bolig for.

Køberbudgettet lægger du sammen med din bankrådgiver. Det er dit eget ansvar, at han eller hun får et retvisende billede af din økonomi. Det er derfor afgørende, at du giver så mange informationer som muligt, så dit budget bliver så realistisk som muligt.

Der er imidlertid en god tommelfingerregel for, hvor meget du kan låne. Den beregnes ud fra din gældsfaktor, der er din samlede gæld set i forhold til din husstandsindkomst. Tommelfingerreglen er, at du kan låne din husstandsindkomst ganget med fire.

Eksempel: Er din husstandsindkomst 800.000 kroner om året, kan du ifølge tommelfingerreglen låne 3,2 millioner kroner (800.000 x 4 = 3.200.000).

Har du anden gæld, skal det trækkes fra det beløb, du kan bruge. For eksempel, hvis dit SU-lån er på 50.000 kroner og dit billån er på 150.000 kroner, bliver dit køberbudget sænket til 3 millioner kroner (3.200.000 – 200.000 = 3.000.000).

Derudover skal du lægge fem procent i udbetaling, når du køber en bolig. Det stiller krav til din opsparing, idet du ved et boligkøb på 3 millioner kroner skal betale de første 150.000 kroner i udbetaling (3.000.000 x 0,05 = 150.000).

Overvej de forskellige typer af lån

Du ved nu, hvad du kan købe bolig for, og nu skal du til at sætte dig ind i de mange forskellige typer af lån, du kan vælge. Det er derfor en god idé, at du sætter dig ind i mulighederne og sammenligner lånene, så du kender fordele og ulemper ved de lånetilbud, du får.

Uanset hvilken låntype du vælger, når du finansierer din bolig, er det vigtigt, at du er opmærksom på konsekvenserne af dit valg. Hvor længe skal lånet være afdragsfrit, og skal renten være fast eller variabel? Det har betydning for din økonomi nu og i fremtiden. Det vigtigste er, at du får et lån, som passer til dine behov.

Finanstilsynet har lavet en oversigt de mest almindelige lånetyper. Her får du et godt overblik. Du bør samtidig rådgive dig med en eller flere banker og eventuelt prøve de forskellige beregnere hos kreditforeningerne.

Få hjælp til at finde den rette bolig

At finde rundt i boligkøbs-junglen kan være svært. Men på Boligsiden er det nemt og overskueligt at søge netop på den boligtype, i det område og i den prisklasse, som du ønsker.

For nogle er det også en god ide at finde en boligrådgiver, som kan hjælpe dig. Den rådgiver kan være en ejendomsmægler. Mægleren kender markedet og har let ved at vurdere priser, områder og dokumenter. Denne ydelse hos en ejendomsmægler kaldes en købermægler.

En købermægler vil blandet andet kunne hjælpe dig med, at:

  • søge efter en relevant bolig (oprettelse i køberkartoteker)
  • besigtige boligen sammen med dig
  • forhandle med sælger og/eller dennes ejendomsmægler om pris, betingelser med mere
  • indhente og gennemlæse dokumenterne i forbindelse med bolighandlen.

Købermægleren kan også hjælpe dig med at gennemføre handlen.

Udgivet: 20. august 2019
Opdateret: 22. oktober 2020

Kan du bruge det, du læser?

Vi er kede af, at du ikke kunne bruge artiklen

Lad os gøre det bedre.

Fortæl os, hvad der kan gøre artiklen mere brugbar for dig?