Sommerluk varmeanlægget: Brug 5 minutter og spar 5 procent på varmeregningen

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 17. maj 2022

Du kan spare op til 1.100 kroner på en sommer ved at sommerlukke for varmeanlægget og ikke bare radiatorerne.

Det er ikke nok at skrue ned for radiatorerne, hvis du for alvor vil barbere varmeregning og CO2-udledning i sommermånederne.

Du kan spare op til 5 procent af din årlige varmeregning ved at sommerlukke varmeanlægget, hvilket svarer til 650-1.100 kroner i et standardhus på 140 kvadratmeter afhængigt af din opvarmning.

Det tager kun 5 minutter at sende varmeanlægget på sommerferie, så det er en rigtig god timeløn. Her får du hjælp til at sommerlukke varmeanlægget.

Det kan du spare

Fra maj til september har du som regel ikke brug for radiatorvarme. Når vejret bliver mildt, er det som at have sin bil i tomgang at lade varmeanlægget stå tændt: Det skader klimaet og koster penge til ingen nytte.

Eksempel: 5 procent sparet varme ved sommerlukning i et 140 m2 hus*:

Besparelse pr. årFjernvarmeNaturgasOlie
Økonomi630 kr.600 kr.1.100
CO2-udledning80 kg.190 kg.270 kg.
Svarer til at køre i bil**640 km.1560 km.2200 km.

*Gennemsnitstal. Din besparelse afhænger af din varmepris og dit forbrug.
**Ved CO2-udledning på 122,4 g/km, som er gennemsnit for nye biler. Kilde: EEA 2019

Sådan gør du

Du skal slukke for cirkulationspumpen og/eller skifte fra vinter- til sommerdrift på fyr eller fjernvarmeunit. Så har du stadig varmt vand, mens der er lukket for rumvarmen.

Hvis du har fjernvarme

  • Sluk for sommerventilen

Mange anlæg har en sommerventil, der lukker for vandet frem til radiatorerne. Spørg dit lokale fjernvarmeselskab eller den VVS’er, der laver service på dit anlæg, hvis du er i tvivl.

  • Tænd for cirkulationspumpen i 10 sekunder en gang om måneden

På den måde undgår du, at pumpen sætter sig fast.

  • Luft godt ud

Mangel på udluftning kan føre til fugt i din bolig. Det er især et problem, hvis du bor i et godt isoleret hus uden ventilationsanlæg, eller det er en kold sommer.

Få flere gode råd om fjernvarme på SparEnergi.dk

Hvis du har naturgas

Bosch-anlæg

Har du et af følgende Bosch-anlæg: TA 211 E, MiniPur / CeraPur / MaxiPur, EuroStar eller EuroPur Mini /EuroPur, skal du dreje den runde knap så langt til venstre, at den kommer under 1, hvor parasollen er afbildet. Hvis du har et TA 210 E-anlæg, skal drejeknappen stå på 1, som er sommerdrift.

Vaillant-anlæg

Hvis du har et Vaillant-anlæg, sætter du anlægget på sommerdrift ved at dreje knappen for indstilling af centralvarmeanlæggets fremløbstemperatur helt til venstre.

Viessmann

Anlæg fra Viessmann er indstillet til sommerdrift fra fabrikken. Hvis dette ikke er tilfældet, eller det er ændret siden, skal du kode det ind. Se anlæggets manual.

Få flere gode råd om naturgas på SparEnergi.dk.

Hvis du har oliefyr

Fyr med automatisk styring

De fleste nyere fyr sommerlukker automatisk. Tjek dine indstillinger – hvis det allerede er indstillet, behøver du ikke foretage dig mere.

Fyr uden automatisk styring

  • Når det bliver varmt udenfor

Typisk har fyret et radiator- og et vandhaneikon. Stil fyret på vandhaneikonet og sluk cirkulationspumpen for at sommerlukke for varmen. Så producerer anlægget kun varmt vand til brugsvand.

  • Når det bliver koldt udenfor

Stil det tilbage til radiatorikonet og tænd cirkulationspumpen igen, når du vil have varme i radiatorerne igen.

Se på manualen eller kontakt forhandleren eller et vvs-firma, hvis du er i tvivl.

En nyere cirkulationspumpe tilpasser sig boligens behov og bruger for cirka 200 kroner strøm om året. En gammel pumpe kører derimod for fuld kraft hele tiden og kan bruge op til 5 gange så meget strøm.

Få flere gode råd om oliefyr på SparEnergi.dk.

Hvis du har træpillefyr

Fyr med automatisk styring

De fleste nyere fyr sommerlukker automatisk. Tjek dine indstillinger – hvis det er indstillet, behøver du ikke foretage dig mere.

Fyr uden automatisk styring

Sluk for gamle fyr, der kører pausefyring. Ellers brænder fyret unødigt hele sommeren. Tænd i stedet for den elektriske varmtvandsbeholder. Husk at lukke for vandkredsen til fyret, når du skifter over til el. Se på manualen. Kontakt forhandleren eller et vvs-firma, hvis du er i tvivl.

Få flere gode råd om biobrændsel på SparEnergi.dk.

Denne artikel er skrevet af Energistyrelsens rådgivningstjeneste SparEnergi.dk.