Klimaet ændrer vores byggevaner: Sådan planlægger du dit byggeri

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 17. maj 2022

Vådere somre, mildere vintre og bedre muligheder for afdækning gør, at der nu bygges året rundt. Planlæg din ombygning i god tid for at spare energi, penge og CO2.

Har du planer om at gå i gang med et byggeprojekt? Så tænker du sikkert over, at du helst skal i gang i løbet af foråret og sommeren, hvor vejret er godt, og hvor risikoen for nedbør og kulde er mindre. Men faktisk er der flere og flere, der udfordrer den vanetænkning.

For tidligere satte sne og frost byggeprojekter i stå i uger eller måneder henover vinteren. Men i takt med, at de danske vintre er blevet mildere, og der samtidig er kommet bedre muligheder for overdækning, er det nu muligt at planlægge større renoveringer i vinterhalvåret.

Det har flere fordele:

  • Bedre planlægning: Det er nemmere at planlægge og udføre renoveringer om vinteren, og der er mindre risiko for fugtige materialer, der skal udtørres med varmekanoner.
  • Arbejdet fordeler sig over året: Tidligere klumpede renoveringsopgaverne sig sammen i forår og sommer. Nu er byggesæsonen forlænget. Det spreder efterspørgslen på håndværkere ud over hele året. Og forhindrer prisflaskehalse.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at aktiviteten i byggeriet i vinterhalvåret de seneste år ikke har afveget væsentligt fra aktiviteten i sommerhalvåret.

”Et mildere klima samt bedre teknikker til totalafdækninger betyder, at byggemønstrene har ændret sig markant over de sidste 10-20 år. Hvor det tidligere var en udfordring at renovere boliger om vinteren, ser vi nu, at mange renoveringsopgaver udføres i vinterhalvåret,” siger Torben Hessing-Olsen, chefkonsulent i DI Byggeri.

Se film om energirenovering fra SparEnergi.dk

Har du brug for overdækning?

Uanset hvornår på året du bygger, er det vigtigt at undersøge muligheder for overdækning af byggepladsen.

Grundig overdækning betyder, at man kan bygge i al slags vejr uden risiko for fugtige materialer, der skal udtørres med varmekanoner.

Fordele

  • Sparer energiudgifter: Udtørring koster ofte flere hundrede kroner pr. kvadratmeter.
  • Sparer CO2: Ved at undgå energiforbrug til udtørring skåner du klimaet
  • Letter planlægning: Overdækning gør det muligt at bygge, selv om det regner eller sner. Det gør det nemmere at planlægge og holde tidsplanen og sparer daglige arbejdstimer med klargøring af pladsen om morgenen og afdækning før fyraften.

Ulemper

  • Koster ekstra: Totaloverdækning af taget i et hus koster typisk 70-80.000 kroner inklusiv stillads.

Overvej dette:

  • Du skal vurdere, om prisen for overdækning står mål med det, du vinder ved det. Det kommer blandt andet an på projektets størrelse.
  • Du kan også sørge for at planlægge, så bygningen kun er åben i kort tid og så vente på en periode med stabilt vejr. Så sparer du også udgiften til overdækning.

Tre typer overdækning

Tænk overdækning ind fra starten af planlægningsfasen for at få mest mulig gavn af den. Overvej, om to-taloverdækning kan være en hjælp for byggeriet.

Der findes overordnet tre typer overdækning til byggepladser:

  • Telte med videre: Overdækning af materialer eller mindre arbejdssteder i kortere tid.
  • Tagoverdækning: Bruges ved tagrenovering og er den mest udbredte type byggepladsoverdæk-ning. Den består af typisk af ståspær overdækket med presenninger fra det ene facadestillads til det andet, så der kan arbejdes frit med taget.
  • Totaloverdækning: Store byggepladser kan totaloverdækkes ved hjælp af løsninger med ind-byggede kraner og belysning. Totaloverdækning er også oplagt til mange renoveringer – eksem-pelvis opbygning og udskiftning af tagetager og tage, hvor der er risiko for tab af værdier som føl-ge af vejrforhold.

Tre gode råd til dit renoveringsprojekt

  • Planlæg i god tid: Forberedelsen tager ofte længere tid, end du tror. God planlægning mindsker også det tidsrum, hvor bygningen er åben og udsat for nedbør.
  • Indhent flere tilbud: Sørg for, at tilbuddene kan sammenlignes, så du får den bedste løsning.
  • Husk at søge tilskud: Du kan få tilskud til energivenlige renoveringer, hvis du søger, inden arbejdet udføres. Se, hvad du skal være opmærksom på.

Er du i tvivl om din bolig trænger til renovering, så test dig selv.

Denne artikel er skrevet af Energistyrelsens rådgivningstjeneste SparEnergi.dk.