Studiebolig: Find den studielejlighed, der passer til dig

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 31. august 2023

Er du på jagt efter den lejlighed, der skal danne ramme om din studietid? Læs med her, hvor du får en række gode råd til, hvad du kan gøre for at finde den studiebolig, der passer til lige netop dig.

Hvad er en studiebolig?

En studiebolig kan være mange forskellige ting. Det kan for eksempel være en studielejlighed, et kollegieværelse, et værelse i et bofællesskab eller en containerbolig. Det, der er en god studiebolig for dig, er måske ikke en god studiebolig for din sidekammerat i forelæsningssalen.

Alligevel har de nogle fællestræk. Fælles for studieboligerne er, at de i sagens natur ligger i studiebyerne – typisk de største byer i landet. Desuden er en studiebolig defineret ved, at det skal være en forholdsvis billig bolig at bo i.

Og da boliger i de største byer som København og Aarhus koster mange penge, betyder det ligeledes, at mange studieboliger er små lejligheder under 60 kvadratmeter.

Find studiebolig på Boligsiden

Er du jagt efter din egen studiebolig, så er Boligsiden det rigtige sted at starte. Her har vi samlet alle ejerlejligheder til salg, der koster maksimalt to millioner kroner.

Har du snakket med de gamle om forældrekøb?

Mange vil formentlig erfare, at de klassiske studieboliger, som er til at betale for en SU-indkomst, ikke hænger på træerne.

Derfor vælger nogle den løsning i stedet at lave et forældrekøb, hvor forældrene køber en lejlighed, som barnet kan bruge som studiebolig.

Måske kan en forældrekøbt studielejlighed også være en løsning for dig og dine forældre? Du får noget at bo i, mens dine forældre laver en investering, som de i mange tilfælde kan tjene hjem med fortjeneste, når du er færdig med at studere.

Læs alt, hvad du skal vide om forældrekøb.

Køb studiebolig med en ven: Sådan gør du

Det behøver ikke at være besværligt at købe studiebolig sammen med en ven. Slet ikke faktisk.

Banken kan hjælpe jer med at få det praktiske på plads. Det handler selvfølgelig først og fremmest om økonomi, men det handler også om, at I sammen skal finde ud af, hvor længe I regner med at bo sammen, og hvad der skal ske, hvis du eller din ven vil flytte.

Det bedste råd er at få lavet et samejedokument hos en advokat, så begge parter ved, hvad der skal ske, hvis den anden flytter.

Hvis du vil vide endnu mere om, hvordan du køber en studiebolig sammen med en ven, så læs mere her.

Kollegier tilbyder også studieboliger

En studiebolig kan også være på et kollegie, der tilbyder billige værelser til leje, hvor du i mange tilfælde deler badeværelse og køkken med andre studerende.

Og selv om der er mange kollegier i landets største byer, er der også rift om pladserne.

Nogle kollegier tilbyder, at man kan blive skrevet op på en venteliste, hvor der som oftest går en sum tid, før man får tilbudt et værelse. Derfor kan det en god idé, at du skriver dig op på venteliste så tidligt som muligt.

Ved andre kollegier skal man skrive en motiveret ansøgning, som fortæller lidt om en som person, mens nogle tredje har udvælgelseskriterier som studieretning, uddannelsesinstitution, karaktergennemsnit samt alder og lignende.

Du kan blandt andet finde kollegier her.

Kan en studiebolig også være en lejebolig?

Rigtig mange studieboliger er lejeboliger, og der findes en række hjemmesider, hvor du kan oprette en profil og betale et månedligt beløb for at få adgang til at se aktuelle lejeboliger til studerende.

Vi har også lejeboliger på Boligsiden. Her kan du se de boliger, der er til leje gennem danske ejendomsmæglere. På Boligsiden er det ganske gratis at browse rundt mellem de tilgængelige lejemål.

Lav en søgning fra forsiden af Boligsiden efter landsdel, kommune, by eller vej. Når du kommer til søgefeltet på forsiden, skal du klikke dig ind på fanen “Leje” og taste dit ønskede område ind, hvorefter du vil se de lejligheder der aktuelt udlejes i området.

Alternative studieboliger: Flyt ind i en container

Er du lidt kreativ, kan du også finde en alternativ studiebolig. Det kan være på en husbåd, i et kolonihavehus eller et sommerhus – i hvert fald for en periode.

I Aarhus Kommune har man boliggaranti for nye studerende, og det har for eksempel udmøntet sig i midlertidige løsninger, hvor kommunen samarbejder med Studenterhus Aarhus om at opstille og udleje en række containerboliger. Dem kan du som studerende leje på ugebasis, mens du leder efter noget permanent.

I København kan man tilmed gennem kbh-kollegier.dk skrive sig på venteliste til at leje en containerbolig, hvorfra man kan være heldig at få udsigt til Operaen, Esplanaden og Marmorkirken.