Sommerdrømme – Sådan finder du dit nye sommerhus

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 2. juni 2023

Hvordan finder du det bedste sommerhus, hvor skal det ligge og hvad skal det koste? Her er en guide til dig, der drømmer om at købe sommerhus.

Har du besluttet, at I år skal det være? Slut med kedelige charterferier og kunstige, klorholdige pools. Nu skal I holde ferie i eget sommerhus, hvor I helt selv bestemmer, hvor skabet skal stå, og hvor I kommer til at bruge dagene på de danske badestrande.

”Det er en stor beslutning at købe et sommerhus. Det betyder noget for privatøkonomien, når man skal finansiere bolig nummer to. Derfor er det også vigtigt, at man har tænkt beslutningen igennem og får fundet det helt rigtige hus”, siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Når beslutningen er taget, skal I bare finde drømmesommerhuset, og det kan rent faktisk være sværere, end man lige tror. Her er en tjekliste til dig, der gerne vil være sikker på, at huset er det rigtige:

1) Hvor skal drømme sommerhuset ligge?

Hvis hele danmarkskortet er dit udgangspunkt, kommer du ud i en alvorlig sorteringsøvelse. Omvendt set er det en fordel, hvis du ikke er begrænset af, at det skal være et sommerhus i eksempelvis Skagen, for så kan du nemmere finde billige og spændende alternativer.

Når du vælger beliggenhed, så spørg dig selv, om, hvad der er vigtigt i forhold til beliggenhed.

Er det vigtigt, at det er i gåafstand fra stranden? Skal man kunne komme hen til sommerhuset med offentlige transportmidler? Er det vigtigt, at der er aktiviteter for børn (vandland, børnezoo, minigolf eller andet) i nærheden?

Du skal også vide, at prisen i høj grad afhænger af placeringen. Du får mere sommerhus for pengene, hvis du kan bo uden for de allermest attraktive områder. Her kan du måske endda få råd til at bo helt ned til stranden.

Prioriterer du klassiske områder som Blåvand eller Tisvilde, kan du spare penge ved at vælge et hus, der ligger længere inde i landet, og som har en mindre størrelse eller er af ældre dato. Så find ud af, hvad der er vigtigst for dig.

2) Hvad skal sommerhuset koste?

Ligesom med andre boliger fås sommerhuse i alle prisklasser. På Boligsidens Markedsindeks kan du altid tjekke den gennemsnitlige salgspris for sommerhuse.

Samtidig er det muligt at sortere sommerhusene efter pris, når du er på boligjagt på Boligsiden. Her finder du de aktuelt dyreste sommerhuse til salg, og her kan du omvendt se de aktuelt billigste sommerhuse til salg.

Så undersøg priserne og find ud af, hvor meget dit eget budget kan bære. Derefter kan du hurtigt begrænse din søgning efter geografisk område og pris og komme din nye feriebolig et skridt nærmere.

3) Hvilken type hus skal jeg vælge?

De fleste danskere forelsker sig i traditionelle sommerhuse. Det er træhuse, der ligger tæt på kysten, og hvor der er stangtennis i haven og glade sommerhusnaboer i området. Den slags huse findes heldigvis over hele landet, og der er mange af dem.

Men der er også mange alternativer for dem, der ikke kan se sig selv i et sommerhus med trævægge og en trampolin i haven.

Er du enspændertypen, så gå efter ødegårdsstemningen, som du finder på store grunde uden for de gængse sommerhusområder.

Er du til luksus, kan du betale dig fra en langt mere lækker udgave af det traditionelle sommerhus, hvor du ikke går på kompromis med komforten.

Og er det vigtigste, at børnene får en fabelagtig sommer, så overvej et hus tæt på et af de populære sommer- eller badelande.

Er pengeposen lille, kan du se på kolonihaver eller timeshare, og er du ligeglad med, om det ligner et klassisk sommerhus, så overvej at købe en villa i et af yderområderne og se, om du kan få en flexboligtilladelse, der giver dig mulighed for at tilsidesætte bopælspligten og bruge villaen som sommerhus. Så kan du tit få mange kvadratmeter for en yderst rimelig pris.

Se, hvordan det går sommerhusprisernes udvikling i det område, du ønsker at købe i på Boligsidens Markedsindeks.

Se sommmerhuse til salg i disse populære sommerhusområder:

Sommerhus til salg Fyn

Sommerhus til salg Nordjylland

Sommerhus til salg Nordsjælland

Sommerhus til salg Blokhus

Sommerhus til salg Odsherred

Sommerhus til salg Ebeltoft

Sommerhus til salg Marielyst

Sommerhus med havudsigt